Schrijven met Penseel voor Lefties

met 4 reacties
Prina de Nooijer

Schrijven met Penseel voor Lefties

Hier is hij dan echt! De blogpost voor alle mede-linkshandigen die net zo als mij graag schrijven met penseel. Ik hoop dat jullie wat aan onderstaande informatie hebben. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk tips, advies en aanbevelingen te verzamelen. ENJOY!


Schrijfhoudingen

Elke persoon is uniek, dus ook je (natuurlijke) schrijfhouding is uniek. Wat de fijnste schrijfhouding is, is voor iedereen weer anders. Mijn advies is om te beginnen met de houding die het meest natuurlijk voelt. Als je meer geoefend hebt, kom je ervan zelf achter welke houding werkt voor jou en welke niet. Over het algemeen zijn er twee schrijfhoudingen die beschreven worden in de informatie die ik tegen kwam. Hieronder geeft ik een korte omschrijving van beide.

Onderhands

Bij deze houding houd je je hand onder de schrijflijn. Je benaderd je papier dus van onder. Deze houding wordt het meest gebruikt door linkshandige kalligrafen. Het fijne van deze houding is dat er weinig kans is om je natte werk te verpesten door aanraking.

Onderhandse Grip Kroontjespen
Onderhandse Grip Kroontjespen

 

 Bovenhands

Bij deze schrijfwijze bevind je hand zich boven de schrijflijn. Je hand krult zich als het ware om je pen heen. Het nadeel van deze schrijfwijze is dat je hand en arm over je nog natte werk kunnen schuiven met vlekken tot resultaat. De bovenhandse schrijfwijze werkt het beste wanneer je met je hand/arm het papier niet aanraakt. Dit is voor beginners heel moeilijk. Veel oefenen dus.

Bovenhandse Grip
Bovenhandse Grip

 

Tip

In het begin had ik nogal last van kramp. Deze tip van @logos_calligrapy heeft mij erg geholpen:

 

 

To use the underwriter grip, put your index finger slightly in front of your thumb finger. Younghae explains how this technique relieves tension in your wrist/arm and allows you to write without getting cramps as opposed to if they are aligned. 

Vrij vertaalt: zet je wijsvinger iets voor je duim op je pen. Dit voorkomt kramp.

Wijsvinger voor duim
Zet je wijsvinger voor je duim

Tip

Nog een tip! Probeer vanuit je pols en arm te werken en je vingers zo stil mogelijk te houden. Vertrouw me in het begin lijkt het tegennatuurlijk, maar het komt je schrijven te goede en ook dit voorkomt kramp.

 

Meer informatie:

Onderdeel van een blog serie van Pieces Calligraphy: Tips for Lefties: Advice from five left-handed calligraphers

https://piecescalligraphy.com/2015/09/20/best-grips-for-left-handed-calligraphers/

Video: Left Handed Calligraphy van InkerellaCards

https://www.youtube.com/watch?v=_Q4kLqrHTPQ&feature=youtu.be&t=162


Papierligging

Draai gerust je papier als dat het makkelijker maakt dunne lijnen te trekken. Vooral als je met een gewoon penseel werkt wil deze niet altijd meedraaien in de juiste richting.

Sommige linkshandigen vinden het fijn om hun papier een tikje schuin te houden. Hoe schuin is eventjes uitproberen, dat verschilt namelijk van persoon tot persoon. Bij grote projecten komt het voor dat ik mijn papier draai voor elk woord (en soms zelfs voor elke letter).

In de kalligrafie (met beitelpen) is het zelfs gebruikelijk als linkshandige om je papier 90 graden te draaien naar rechts, anders is bijna onmogelijk de goede hoek van 45 graden te hanteren (hoek van je pen ten opzichte van je papier).

Bladrichting: 90 graden draaien
Bladrichting: 90 graden draaien

 

Toen ik net begon met brushlettering (schrijven met penseel) draaide ik mijn papier op deze manier. 

https://www.facebook.com/PrinadeNooijer/videos/10205463602131389/

Gaandeweg kwam ik er achter dat dit toch niet zo fijn werkt voor het schrijven met penseel en moderne kalligrafie. Dit komt omdat de hoek voor deze schrijfvormen anders is. Bij schrijven met penseel is de hoek ongeveer 55 graden en bij moderne kalligrafie is het de bedoeling dat de achterkant van je kroontjespen naar je lichaam wijst.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is mijn penhouding en de hoek van het papier heel erg veranderd. https://www.facebook.com/PrinadeNooijer/videos/10206712900443066/

Misschien is jullie nog iets opgevallen in het filmpje: ik ben constant mijn grip op de pen aan het aanpassen. Bij elke strook pak ik mijn pen weer anders vast.


Schrijf achterstevoren

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van linkshandige kalligrafen die van rechts naar links schrijven. Ik heb het ook wel eens geprobeerd, maar bij mij was het geen succes. Ik vind het vooral lastig om goed uit te meten hoeveel ruimte je nodig hebt. Misschien lukt het bij jou wel?

Ter inspiratie:

Missy Briggs @missybriggs

http://www.missybriggs.com/blog/2016/6/29/why-write-backwards

Neil Tony Porter @neiltonyporter

https://www.youtube.com/watch?v=o2DSJSBCFQc&feature=share


Keukenpapiertje

Leg een keukenpapiertje over je werk tijdens het letteren dat voorkomt uitsmeren. Vooral als je grote letters en/of letters maakt met grote krullen kun je niet altijd voorkomen dat je natte, net geschreven werk wordt aangeraakt. Let wel op dat je werk niet te nat is, want dan krijg je juist vlekken als je er iets overheen legt.


Maak het jezelf makkelijker

Overtrektechniek | ook voor rechtshandigen

Maak het leven makkelijker: schets eerst (licht) met een potlood je letters of trek een mooi lettertype, (eventueel eerst met potlood) over met behulp van een lichtbak. Als je aan het oefenen bent kan je natuurlijk ook printerpapier gebruiken.

Tip

Karin Joan heeft een handige video gemaakt over hoe je goedkoop een lichtbak maakt.

Let op!
Je moet de cursus Schrijven met Penseel hebben aangeschaft om deze filmpjes te kunnen bekijken.

 

Tip

 Er zijn verschillende sites waar je mooie lettertypes kunt downloaden:

http://www.1001freefonts.com/

http://www.dafont.com/

Let op!

 

Als je het project gaat gebruiken voor commerciële doeleinden kan je dit beter niet doen. Koop het lettertype dan. Daarnaast vind ik het wel zo netjes om de maker van het font te noemen in je (social media) post.

Als je een mooi lettertype hebt uitgekozen, gedownload en op je computer hebt geïnstalleerd kan je het beste het alfabet (in hoofdletters en kleine letters) en cijfers uittypen in Word en uitprinten. En dan overtrekken maar! Blijf herhalen tot je tevreden bent met het eindresultaat.

Hier is een filmpje waar deze techniek mooi in beeld wordt gebracht:

Calligraphy Posters – Left-handed Calligraphy & Lettering

https://www.youtube.com/watch?v=axOAX4A94xs

In dit filmpje komt ook mooi naar voren dat je als linkshandige op meerdere manieren je penseel/pen vast kan houden. Hij demonstreert ze allemaal.


Schrijf je letters in delen

Wat mij helpt is om mijn woorden/letters in delen te schrijven. Zo kan ik tussendoor de houding van mijn penseel/brushpen en de stand van mijn penseel ten opzichte van het papier aanpassen (en soms de papier nog een tikje draaien).


Welke pennen/penselen kan je het beste gebruiken?

Dit verschilt van persoon tot persoon. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, daarom adviseer ik vaak om van alle pennen 1 exemplaar aan te schaffen (als ze bevallen kan je altijd nog beslissen om meerdere kleuren te kopen) en op deze manier is de uitgave een stuk kleiner dan dat je een hele set koopt. Zelf ben ik begonnen met de Tombow Dual Brush en dat is nog steeds een van mijn favorieten. De punt is lekker stevig, dus daardoor makkelijk te hanteren. Het enige nadeel is dat de viltpunt erg snel slijt (vooral bij veelvuldig gebruik). Om je te helpen heb ik hieronder een lijstje gemaakt met alle brushpennen die ik zelf heb. Deze lijst is zeker niet compleet. Er zijn nog veel meer merken op de markt. Ook mijn collectie wordt nog steeds uitgebreid met nieuwe pennen en materialen.

Brushpennen
Brushpennen

Pentel Pocket Brush: De inkt is watervast en de pen gedraagt zich net zoals een penseel. Dit komt omdat de punt uit lossen haren bestaat. Wat heel fijn is aan deze pen is dat hij navulbaar is. De inkt vloeit lekker en de punt komt na elke strook weer netjes bij elkaar.

Zig Clean Color Real Brush: Ook deze punt heeft losse haren zoals een echte penseel. De punt is heel flexibel, daardoor is hij misschien wat minder geschikt voor echte beginners. De inkt in de pen is niet watervast en gedraagt zich als waterverf. De pen is uitermate geschikt voor het maken van mooie (aquarel) achtergronden en om tekeningen en stempels in te kleuren. Verkrijgbaar in 80 verschillende kleuren. Leverancier Kuretake.

Tombow Dual Brush: Deze pen bestaat uit twee gedeeltes: aan de ene kant zit een brush/penseelpunt en aan de andere kant een stiftpunt. Heel handig als je je brush schrift wil combineren met blokletters. De inkt is niet watervast dus goed te gebruiken om achtergronden te maken. De punt van de pen is van vilt en een stuk stugger dan bijvoorbeeld de Zig Clean Color Real Brush. Het nadeel van deze pennen is dat ze snel slijten. Verkrijgbaar in 96 verschillende kleuren.

Ecoline Brush Pen: Deze pen is met name geschikt voor het wat grotere werk (het is moeilijk om klein te schrijven met deze pen). Ook deze pen heeft een punt van vilt, maar is wel een stuk duurzamer dan de Tombow Dual Brush (ik gebruik de pen vanaf dat deze op de markt is en hij vertoont nog geen slijtage) en hij is bovendien een stuk sappiger (de inkt vloeit beter). Ecoline is niet watervast en kan in verloop van tijd vervagen (vooral in direct zonlicht, dus niet geschikt voor iets op de muur). Wat ik heel fijn vind aan deze pen is het mooie ombre effect en omdat deze wat dikker is ligt hij ook heel lekker in de hand. Verkrijgbaar in 30 verschillende kleuren. Leverancier Talens.

Koi Coloring Brush: Vergelijkbaar met de Tombow Dual Brush. Er zit alleen geen ‘stift’ gedeelte aan en de vilten punt is iets flexibeler en korter. Helaas slijten deze ook vrij snel. Ook deze inkt is niet watervast. Verkrijgbaar in 48 kleuren. Leverancier Sakura.

Tombow Fudenosuke (hard en zacht): Heel geschikt voor het wat kleinere werk en op dit moment een van mijn favorieten. Helaas alleen verkrijgbaar in zwart. De inkt is watervast. Omdat de punt kleiner is, is deze pen een stuk minder flexibel.

Pentel Touch: Vergelijkbaar met de Tombow Fudenosuke, alleen is deze wel in meerdere kleuren verkrijgbaar en is de inkt niet watervast. Verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren.

Penseel: maat #4 (dit is afhankelijk wat voor merk je gebruikt). Ik gebruik graag de penseel van Royal Talens (Rembrandt Pure Red Sable). Welk merk je gebruikt is heel persoonlijk. Wat richtlijnen: zorg dat de haren flexibel zijn en makkelijk terugveren tot een punt. Nadeel van het gebruik van een gewone penseel dat je deze constant nat moet maken.

Brushpen: Verkrijgbaar in verschillende groottes en van verschillende merken. Het maakt niet zoveel uit van welk merk je er een aanschaft, de kwaliteit is vergelijkbaar. Het voordeel is het handige waterreservoir. Door dit reservoir wordt er constant water naar de punt gevoerd. Als je wat meer water nodig hebt, geef je wat meer druk. Must have!

Kroontjespen: voor de (moderne) kalligrafen onder ons. Verkrijgbaar in Recht en Oblique (eigenlijk niet nodig als je links bent, hier zijn wij in het voordeel). Daarnaast zijn er verschillende penpunten verkrijgbaar. Ik ben zelf begonnen met de Nikko G. Let op! Niet elke inktsoort is geschikt voor deze pennen.

The Making Of: Ik maakte dit filmpje waar ik met alle materialen “brush” schrijf.

Het papier is trouwens van Rhodia. Als je goed kijkt staan er kleine puntjes op (heel handig om recht te schrijven). Zeer geschikt voor kalligrafie omdat het heel glad is. Ik kan het iedereen aanbevelen.


Nog een tip tot slot!

Laat je niet tegenhouden door het feit dat je linkshandig bent. Misschien is schrijven met penseel lastiger voor linkshandigen, maar door veel te oefenen heb je de techniek zo onder de knie en maak je in no time de mooiste projecten! Echt waar!


Links die mij erg geholpen hebben:

Video: How to Write with a Brush Pen – Ian Barnard

https://www.youtube.com/watch?v=aO0SQ_-csjk

(geen lefty)

Video: Brush Pen Calligaphy No.2 – Matt Vergotis

https://www.youtube.com/watch?v=kwjt7Dhdu-g

Video: Brush Script Lettering Basics – Teela Cunningham

https://www.youtube.com/watch?v=QchX1vSTFYs

(wederom geen lefty, maar boordevol goede tips)

Alle video’s van InkerellaCards

https://www.youtube.com/channel/UCvDYD9ZadTpqvdfJJyh3cXQ

Alle video’s van M2B Studio (Tip! Volg haar ook op instagram)

https://www.youtube.com/channel/UC25axx4yxJLBj7658NDSS1w

Website van Dawn Nicole

http://bydawnnicole.com/hand-type-tips

Cursus: Schrijven met Penseel van Karin Joan

https://makerisme.nl/schrijvenmetpenseel-nl/

(Geen lefty)

Cursus: Brushpen Logo Design: Develop Your Signature Style via Skillshare

Blog: Seanwes.com – Hand lettering as a Left-Hander – Are you Doomed?

Blog: Calligraphy and the Left-Handed Scribe – Jodi Christiansen

TipType het volgende in op Youtube: Brush Lettering Left ( ongeveer 2500 resultaten)

https://www.youtube.com/results?search_query=brush%20lettering%20left

 


Inspiratie:

http://instagram.com/inkerellacards
http://instagram.com/bydawnnicole
http://instagram.com/jonathanfaust
https://www.instagram.com/theinkyhand

https://www.instagram.com/neilsecretario/

@renmadecalligraphy

@theinkcodr

https://www.instagram.com/kathleenprumo/

https://www.instagram.com/logos_calligraphy/

#wscullybrushlettering

@creativlei

http://creativlei.com/home/

https://nl.pinterest.com/creativleimade/lettering-and-penmanship/

http://julieblanner.com/left-handed-calligraphy/

http://thelefthandedcalligrapher.com/blog/

http://neilsecretario.com/

4 reacties

 1. wow Prina, dat heb je mooi gemaakt en super uitgelegd!

 2. Marijke
  | Beantwoorden

  Top! Dank je wel voor deze uitleg en tips. Als linkshandige ben ik daar heel blij mee.

  • admin
   | Beantwoorden

   Dankjewel voor je reactie Marijke! Gelukkig heb je wat aan mijn tips.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.